Vauvan ensimetrit
Vauvojen ihmeellinen alkutaival. Konkretiaa vauvanhoidosta.
Vauvan elimistöstä poistuu ensimmäisen vuorokauden aikana mekonium, joka on vauvan suolistossa olevaa kuona-ainetta. Sen jälkeen kakkavaippoja alkaa tulla ja niitä voi olla päivässä useita. Pissavaippojen määrää on myös alussa hyvä seurata, ensimmäisenä päivänä yksi, toisena kaksi ja niin edelleen aina viidenteen päivään asti jolloin jatkossa viisi pissavaippaa vuorokaudessa on riittävä määrä. Vauvan puhtaudesta tulee huolehtia tarkoin. On hyvä vinkki varmistaa että vaippa on kuiva aina ennen imetystä koska usein vauva nukahtaa rinnalle. Kakkavaippa pitää aina vaihtaa ja peppu pestä. Kakkavaippoja muutaman päivän ja viikon ikäiseltä vauvalta olisi hyvä tulla päivässä useampi. Jos vauva kakkaa kovin harvoin on hyvä pysähtyä pohtimaan saako vauva sittenkään tarpeeksi maitoa ja/tai voiko vauvalla olla kehollaan ikäviä kireyksiä jotka vaikuttavat myös vatsan toimintaan? Huolen herätessä ole yhteydessä ammattilaiseen, vauvahieroja pystyy lempeästi auttamaan vauvan vatsan toimintaa. Monesti ummetuksesta kärsivä vauva on tuskainen ja itkuinen.
Vauvan iho on herkkä ja ohut eikä tarvitse ensimmäisten viikkojen tai kuukausien aikana pesuaineita eikä rasvoja. Vauvan iho kesii ensimmäisten viikkojen aikana ja sitä ei kannata säikähtää eikä myöskään siinä vaiheessa alkaa rasvaamaan. Iho uudistuu eikä se kutita tai häiritse vauvaa lainkaan. Miltei kaikille vauvoille tulee hormoninäppylöitä. Näpyt tulevat ensin kasvoihin ja toisilla "tippuvat" sieltä myös keskivartalolle. Hormoninäpyt voivat näyttää rajuiltakin ja niitä tulee toisille valtavan paljon. On hyvä muistaa että vauva ei kärsi niistä ja ne menevät ohi yleensä muutamassa päivässä tai viikossa. Jos vauvan iho tuntuu häiritsevän kuivalta voi kylpyveteen lorauttaa vähän vauvaöljyä. Öljyjä on monenlaisia, kannattaa tarkistaa että oma öljy on laadukasta. Vauvaa on hyvä kylvettää ensiviikkoina 1-2x viikossa ja vauvan kasvaessa voi kylvyssä käydä vaikka päivittäin, varsinkin jos vauva siitä nauttii ja rentoutuu siellä. Kuitenkaan vauvaa ei tarvitse kylvettää kovinkaan usein, vauvat kun eivät sillä tavalla likastu. Muistakaa kuivattaa huolellisesti kaikki taipeet ja poimut! Jos taipeet jää huonosti kuivatettua voi pahimmassa tapauksessa iho mennä rikki ja olla kivulias.
Muut huomioitavat asiat vastasyntyneen kanssa. Napatynkä, tuo toisia ihmetyttävä kuiva pala napanuoraa vauvan navassa. Napatynkää on hyvä päivittäin putsata ja kuivata varovasti vanupuikoin. On myös hyvä aistinvaraisesti kuten tuoksutellen ja tarkkaan katsoen seurata napatyngän irtoamisprosessia. Napatynkä erittää limaa sekä verensekaista nestettä varsinkin irrotessaan. Vaipassa voi useampana päivänä näkyä verituhrua navan kohdalla, se ei ole vaarallista. Napatynkä irtoaa kokonaan yleensä kahdessa viikossa. Irtoamisen jälkeenkin napaa on hyvä vielä putsailla siihen asti kuin eritys loppuu. Jos napatyngän irtoamiskohta alkaa punoittaa ja näyttää kuultavalta, pallomaiselta voi olla kyseessä navan sieni-infektio ja se on hyvä käydä neuvolassa laapistamassa, eli kuivattamassa.
Vauvan kynnet ovat ensi alkuun todella pehmeät ja hauraat, useimmiten myös tosi pitkät. Niitä ei saa leikata ennen kuin vauva on kahden viikon ikäinen, koska vauvan kynsivallit tulehtuvat erittäin herkästi. Jos kynnet ovat pitkät, on hyvä käyttää tumppuja suojaamaan vauvaa raapuilta sekä kynsiä repeämiseltä. Vauvan kasvojen ihoa voi vaikka päivittäin putsata lämpimään veteen kostutetulla vanulapulla, muista siivota myös korvantaukset!
Vastasyntyneen silmäluomet ovat usein turvoksissa useamman päivän, ne voivat myös rähmiä. Jos silmien rähmiminen jatkuu, ensimmäisenä on hyvä näyttää niitä neuvolassa ja jos rähmiminen tulkitaan harmittomaksi seuraava pohdinnan paikka on vauvan pään alueen jumit. Ne yleensä vaikuttavat kyynelkanavien ahtauteen ja silmien rähmimiseen. Vauvan kehonhoidoilla saadaan tähän apua.